Op deze plaats met enige regelmaat ook een boekrecensie van mijn hand. Ik ben heel erg van het boeken “doorwerken” dus zal niet alle die ik lees hier onder de aandacht brengen. Dat doe ik wel met de boeken die mij persoonlijk erg aanspreken.

Wil je leestips, mail me dan even: info@buitenkanscoaching.nl. Ik stuur je met liefde de hele lijst met titels van boeken over hoogbegaafdheid, overexcitabilities, hoogsensitiviteit, opvoeden, enz toe.

Nu aandacht voor het boek Hoogbegaafd opvoeden in de praktijk. Dit boek is geschreven door Tania Gevaert. Met recht te zeggen dat zij een allround ervaringsdeskundige is op het gebied van het opvoeden van hoogbegaafde kinderen. In de loop der jaren is zij ook professioneel deskundige geworden. In dit boek weet zij op een heel prettig leesbare manier haar ervaring en haar expertise in elkaar te laten overgaan en af te wisselen.

Ze schrijft over de levensloop en schoolloopbaan van haar eigen 3 hoogbegaafde kinderen die nu twintigers zijn. Ze beschrijft de issues die ze onderweg tegenkwamen. Dit boek straalt in alles uit dat ze steeds alert is geweest op hoe uniek haar kinderen waren en zijn en wat elk individu nodig had. Ook is ze eerlijk in het feit dat niet elke keuze voor bijvoorbeeld een vorm van onderwijs goed uitpakte. Dit spreekt mij erg aan omdat ik me er ook altijd van bewust ben dat de keuzes die ik maak met en voor mijn kinderen keuzes zijn die op dat moment het beste lijken te zijn. Je hebt nooit de garantie dat het gaat opleveren wat je verwacht en hoopt. De kunst is dat je op tijd weer bijstuurt en nieuwe paadjes durft te zoeken of desnoods zelf te maken.

Een begeleider van één van mijn kinderen benoemt het wel eens zo: “desnoods nemen we een hakmes mee naar het oerwoud van regeltjes in het onderwijs en hakken we voor jou een nieuwe route, eentje die bij jou past.”

Dit herken ik ook erg in het boek van Tania Gevaert. We creëren een weg die vol te houden is en het doel dient wat past bij het leven van dit speciale kind.

De aandacht die Gevaert in haar boek heeft voor het opvoeden van hoogbegaafde kinderen is erg waardevol. Veel ouders voelen zich overruled door hun mondige kinderen en dikwijls in gewetensconflict. Hoe ben je streng, geef je regels en structuur en doe je dat alles ook nog eens met liefde?

Niet onbelangrijk en daarmee sluit ik af: heb aandacht voor jezelf, als ouder van een hoogbegaafd kind en vooral ook: als persoon. Zet voorop dat je je eigen geest voedt en als het kan: blijf je door ontwikkelen en neem je eigen ruimte in! Geef je grenzen aan en zoek bezigheden voor jezelf. Als je goed in je vel zit kan je ook beter voor je kinderen zorgen en hun voorleven hoe ze voor zichzelf kunnen zorgen.

Hoogbegaafd opvoeden in de praktijk, lessen van een ervaren moeder om je hoogbegaafde kind nog beter te begrijpen, Tania Gevaert, ISBN 978-90-8575-066-6