Vandaag deel ik een ‘college’ van de universiteit van Vlaanderen. Over het waarom van de vaak aanwezige mismatch tussen hoogbegaafden en diploma’s halen. Het college is een paar jaar geleden opgenomen, maar volgens mij goed om af en toe even terug te kijken.

Voor mij actueel en wel hierom: ik kreeg gisteren een mailtje van mijn studiebegeleider van Novilo dat ik geslaagd ben voor de gevorderdenopleiding talentbegeleider! Mijn opluchting is groot en mijn zoektocht naar de volgende leuke opleiding is begonnen ;). Mijn opluchting is groot omdat ik niet zo veel positieve ervaringen heb met betrekking tot diploma’s halen. Ik ben supergoed in het binnenslepen van nieuwe informatie en daarover vertellen aan een ieder die het maar horen wil. Maar examens maken, precies dat reproduceren wat in hogere regionen is besloten dat ik moet kunnen reproduceren en dan ook nog eens niet in eigen woorden…. dat is dus iets ingewikkelds voor mij. Een studiegenootje van mij noemt dat: ‘door de hoepel van de opleiding moeten springen om dat papiertje te pakken te krijgen.’

Dat dus.

Nu gaat het natuurlijk niet alleen om het reproduceren an sich. Het gaat er ook om dat niet zo veel positieve ervaringen hebben, voor hoogbegaafden vaak betekent dat faalangst gelijk een aanzienlijke rol van betekenis gaat spelen. Waarom zou je het nog blijven proberen als het al zo vaak (=meer dan 2 keer…) mislukt is?! Ik hoop dat dit filmpje en mijn verhaal een aanmoediging voor je is om linksom of rechtsom je doel te bereiken: met of zonder diploma bezig kunnen zijn met dat waar je gelukkig van wordt.