Als ik te lang geen 10 kilometer of meer heb hardgelopen. Ik ben blijven steken op 5. Te druk. Te veel vroege ochtendafspraken op m’n favoriete looptijdstip. Te lang in bed blijven liggen. Te warm. Te warm. Te warm. Ik sus mezelf met zeggen dat 5 ook oké is. Half uurtje rennen. Drie keer in de week. Veel meer dan de meeste mensen doen. Is echt sporten. Is echt prima om je conditie te onderhouden.

Tot ik merk dat ik moeilijk ga doen om niks. Tot ik merk dat bepaalde gedachten rondjes gaan draaien in m’n hoofd. Tot ik merk dat slapen minder fijn is. Tot ik merk dat ik m’n zijn in twijfel ga trekken.

Dit gebeurt niet van de ene op de andere dag. Net zoals een emmer niet zomaar vol water is. Dit gebeurt sluipenderwijs. Druppel voor druppel. Dag na dag. Tot de laatste druppel. Eentje Te Veel. Door iets onbenulligs wat een ander doet of juist niet doet. Of door iets sufs wat ik beter niet had kunnen zeggen. De emmer stroomt over. Drama.

Hardloopkleren aan. T-shirtje, broekje, de goeie sokken, de fijnste schoenen. Banaan eten, water drinken, flipbelt om. Sleutel erin, telefoon erin. Gaan.

Bij kilometer 7 stopt het denken. Dan doorgaan. Dan in de toestand komen dat ik alleen nog maar m’n lijf voel. Schouders blijven ontspannen. Benen blijven bewegen. Ene voet voor de andere. En doorgaan. En doorgaan. En doorgaan.

Thuis. Koude douche. Koffie. Leeg hoofd. Weg piekergedachten.

Wat heeft dit met KernTalenten te maken? Alles!

Vanuit je KernTalenten krijg je zicht op hoeveel behoefte je hebt aan fysieke ruimte en beweging en aan mentale ruimte, ruimte in je hoofd. Als je een aantal KernTalenten sterk hebt, waar de behoefte aan bewegen en de behoefte aan mentale ruimte in zit dan weet je dat deze twee essentieel zijn om serieus te nemen om lekker in je vel te zitten. Om creatieve ideeën te hebben. Om lekker te kunnen werken. Om rek te hebben zodat je tegenvallers kunt opvangen. Om plezier te hebben in je vrije tijd. Om met humor je kids op te kunnen voeden.

Vaak zie ik dat als mensen in een situatie van een (dreigende) burn-out zitten dat het inplannen en serieus nemen van sport en terugtrektijd volledig naar de achtergrond is geraakt.

Als je goed zicht wilt krijgen op wat voor jou belangrijk is, waar jij energie van krijgt en hoe je evenwichtig in het leven kan komen te staan, plan dan een KernTalentenanalyse in. Dit is geen therapie, geen ingewikkelde gesprekken, niet je ziel bloot moeten geven tegenover een onbekend iemand. Dit is positief in kaart laten brengen wie je bent en wat voor jou belangrijk is. Dit door te vertellen over wat je graag deed in je kindertijd. Je kindertijd staat vast. Die verandert niet meer. Je KernTalenten kennen en uitleven zorgt voor houvast en balans voor de rest van je leven.

Ik ben dus met regelmaat een flinke tijd de hort op. M’n hoofd lekker leegrennen. Hoe blijf jij in balans?