Ze zat met een big smile tegenover me. Dit maakt me zo gelukkig! Het klopt helemaal, het is precies wie ik ben. Hoe is het mogelijk dat je zo volledig mijn ‘zijn’ kan kennen?! Wat een opluchting dit!

Ze is nog maar 20 en hard op zoek naar de perfecte studie. Ze is na 3 maanden gestopt met een studie waar nota bene een numerus fixus op zit en best wel prestigieus is. Nu werkt ze als vakkenvuller. Maar hé, het is wel de bedoeling dat ze in september een nieuwe studie oppakt want ze wil liever niet achterlopen op leeftijdsgenoten. Het punt is: hoe weet ze nu zeker dat ze iets passends kiest en niet weer ‘faalt’ en een niet-passende studie kiest.

De eerste keuze had ze al gemaakt: ze ging voor hbo in plaats van universiteit. Dat wetenschappelijke en alles in het Engels en veel lezen daar werd ze niet gelukkig van. Bovendien wil ze weer vrije tijd. Dat had ze op het vwo ook bijna niet gehad. Altijd maar toetsen, essays, huiswerk. Zo wilde ze niet meer leven.

Nadat ik de kaartjes met daarop de KernTalenten uitgebeeld had neergelegd en ze zo haar hele profiel voor zich had liggen, begon haar wat op te vallen. De verschillende vormen van empathie, dat of je wel of niet een sterke flexibiliteit hebt niks zegt over hoe empathisch je bent, hoe haar maximale strategisch inzicht veel zegt over hoe ze keuzes maakt, wat ze meeneemt in haar overwegingen en dat ze vanuit haar sterke ondernemen en risico nemen wel houdt van afwisseling en avontuur, maar dat ze wel eerst elk risico doordenkt en beredeneert zodat ze het minder ervaart als risico.

Vandaag schrijf ik een uitgebreid verslag voor haar zodat ze goed weet welke dingen dicht bij haar hart liggen en haar energie geven en welke dingen voor haar een energielek zijn. Volgende week gaan we verder kijken en brainstormen. We gaan niet per se op zoek naar de perfecte studie, maar kijken daaroverheen: wat voor werk wil je graag gaan doen of zijn er meerdere beroepen die je boeiend lijken? Als we dat helder hebben kunnen we concreet zoeken naar manieren om daar te komen. Het gaat uiteindelijk om leuk werk waar je door middel van een opleiding naar toe werkt. En we kijken bij het zoeken van een zo passend mogelijke studie niet alleen naar het niveau, maar ook of ze deeltijd of voltijd wil gaan studeren, praktijkgericht of theoriegericht leren, werkend leren, etc. Passend bij haar KernTalentenprofiel én haar intelligentie.