Veel mensen komen bij mij voor een kerntalentenanalyse op het moment dat ze obstakels tegenkomen in hun leven. Privé , in relaties, in studiekeuze en heel vaak in loopbaankeuze en burn-out. Ze staan stil, missen hun doel, hun stip op de horizon, weten niet hoe ze verder moeten en voelen wel dat er iets (of heel veel) moet veranderen. Een kerntalentenanalyse helpt vrijwel iedereen op korte of iets langere termijn weer op de rit. Mensen komen weer steviger in hun schoenen te staan. Weten weer welke keuzes ze kunnen maken, durven gefundeerd keuzes te maken. Switchen van baan of van functie en ervaren veel meer mildheid ten opzichte van zichzelf.

Alles goed en wel.

Ik heb dankbaar werk.

Waar ik naartoe wil in dit verhaal is dat ik geloof dat het niet nodig is dat mensen eerst vastlopen en dan bij mij komen voor pechhulp.

De kerntalentenanalyse is uitermate geschikt om in te zetten als APK. Eenmalig doe je de analyse aan het begin van een studie of loopbaan. En op kruispuntmomenten in je leven kom je langs om even scherp te stellen of je nog bezig bent te leven en te werken vanuit je sterke kerntalenten. Daarmee voorkom je heel veel energielek en niet op je plek zitten.

Als werkgever heb je werknemers die vanuit hun sterke kerntalenten kunnen werken op een manier die hun energie geeft, ze kunnen hun natuurlijke talenten inzetten, weten wat goed voor ze is en kunnen dat goed onder woorden brengen. Win-win.

In relatie tot anderen weet je op welke manier je energie haalt uit het contacten onderhouden, social talk met een biertje in het cafe of op verjaardagsfeestjes of liever samen met anderen wandelen, fietsen of sporten.

Ik pleit voor een degelijke kerntalenten-APK en waar nodig verleen ik graag en met liefde pechhulp!