Sinds een aantal weken volg ik voor het sporten een schema wat inhoudt dat ik 5 keer per week sport, waarvan 3 keer hardlopen en 2 keer krachttraining. 

Die krachttraining is dus nieuw. Tenminste zo consequent en met een echt schema opgesteld door mensen die er veel verstand van hebben. Tot twee maanden geleden liep ik gerust 5 a 6 keer per week ‘hard’, dit laatste tussen hoge komma’s zoals je ziet want zo hard ga ik niet. Ik kan het ook ’joggen’ of ‘pogingen tot’ noemen, maar dat is het allemaal niet. Het is voor mij gewoon echt hardlopen. 

Toch was er iets wat me deed besluiten de krachttrainingen toe te voegen aan mijn sportschema. Als je langer wilt hardlopen gaat het namelijk niet alleen meer om geduld, uithoudingsvermogen, genoeg leuke podcasts of afwisselende paadjes met pittoreske doorkijkjes. Als je langere stukken wilt hardlopen en er na een uur niet uit wilt zien als een kromgegroeid omaatje, heb je een sterkere core nodig. Plat gezegd: je buik, rug en heupen moeten het kunnen houden. Na het krijgen van 3 kinderen waren met name mijn buikspieren niet meer supersterk. Mijn rugspieren waren dat al niet. Na deze analyse was mijn conclusie: wil ik fijn blijven hardlopen dan is het nu tijd voor krachttraining-actie. 

Krachttraining is 10 keer meer afzien dan hardlopen en 10 keer minder leuk en je krijgt er ontzettend pijnlijke spieren van en je gaat er nog van zweten ook. Het is afzien en je hebt na een training niet een duidelijk doel bereikt. Je kan niet zeggen: ik heb zoveel kilometer in zoveel minuten gedaan, ik ben daar en daar langsgerend, kwam een hert tegen onderweg en veel hazen (of waren het konijnen?) en een ree, in het bos, vlak voor me langs stak ie het pad over! Nee, ik was op zolder, matje, kettlebell, YouTube aan voor als ik iets moet doen wat ik niet ken en dat is het. 

Ik ontdek dat het voor mij vol te houden is op doorzettingsvermogen en op mijn blik gericht houden op mijn langetermijndoelen. Waar wil ik naar toe, wat wil ik bereiken? Op korte termijn kan ik afzien omdat ik weet dat het me op langere termijn wat gaat opleveren. En het mooie is dat het eerste effect na drie weken al merkbaar is. Ik kan net wat makkelijker rechtop blijven zitten en lopen als ik moe ben. Ik heb net wat minder spanning in mijn schouders en nek na een drukke werkweek. Ik kan ‘de klappen’ opvangen met een sterker lijf. 

Gekoppeld hieraan denk ik aan het verband tussen een sterk lijf en een sterke geest. Volgens mij is er niet in alle gevallen een causaal verband. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen met een sterke geest en een niet zo sterk lichaam. Maar andersom? Een sterk lichaam, sporten, en topsport in het bijzonder, gaat altijd het beste als je mentaal sterk bent, lekker in je vel zit.

Uiteraard leg ik graag de link naar kerntalenten. Zoals alles wat ik zie en hoor en doe voor mij automatisch teruggrijpt naar kerntalenten. Ik weet dat een van mijn sterke kerntalenten Strategisch inzicht is waardoor ik altijd bezig ben met doelen bepalen voor de lange termijn. Het is voor mij belangrijk een stip op de horizon te hebben waar ik naar toe werk. Vanuit mijn sterke competitie tegen mezelf ben ik van nature graag bezig mezelf uit te dagen en ben ik flink vasthoudend. Als ik ergens aan begin dan zet ik ook door. Ook zorg ik voor genoeg sport en beweging omdat ik weet dat ik dat vanuit verschillende andere sterke kerntalenten nodig heb. Tenslotte geeft het uitgebreider sporten mij structuur, belangrijk voor mij vanuit mijn sterke kerntalent Structuur en organisatie. Ik bouw verschillende trainingen in in mijn week, zet ze als afspraken (met mezelf) in mijn agenda om te voorkomen dat het een sluitstuk wordt en net zo goed geskipt kan worden.

Als ik dit ene voorbeeld dus ontrafel zie ik dat ik alleen al hierin minimaal 5 sterke kerntalenten bijna elke dag aan het uitleven ben, namelijk mijn behoefte aan actie en bewegen, mijn Competitie tegen mezelf (mezelf verbeteren), mijn sterk Strategisch inzicht, mijn sterke Structuur en tactiek en mijn sterke behoefte aan mentale ruimte (alleen zijn, tot mezelf komen). Zo heb ik gelijk een flinke slag te pakken in het voorkomen van een burn-out. Wat het voorkomen van een burn-out hier mee te maken heeft zal ik in een volgend blog uitwerken.